Skip to main content
Media

Scheve kozijnen daagden uit tot vakmanschap

By 1 juni 2023juni 5th, 2023No Comments
Nieuws

De ‘scheve’ kozijnen daagden uit tot ambachtelijke vakmanschap

Timmerfabriek Bolder levert ambachtelijke Accoya kozijnen voor tiny house Arnhem-Noord.

In Arnhem-Noord op de Buitenplaats Koningsweg bouwt Bouwbedrijf Staats uit Arnhem een duurzame recreatiewoning welke qua oppervlakte niet groter is dan een tiny house. Het bijzondere ontwerp heeft 2 schuine gevels en alle kozijnen zijn eveneens schuin wat Timmerfabriek Bolder voor de uitdaging stelde hun vakmanschap te tonen bij de productie van de vier scheve raamkozijnen.

Het uiterlijk van de woning reflecteert een vleermuis in slaap die zijn vleugels om zich heen heeft geslagen. De bloedvaten in de vleugels komen terug in het beeld van de gevels door verschillende vlakken en diepte te creëren met de geveldelen. De vier in Accoya uitgevoerde schuine kozijnen vroegen dan ook om nauwkeurigheid en ambachtelijk vakmanschap.

Dat was de reden waarom Jelle Staats van Bouwbedrijf Staats zich tot Timmerfabriek Bolder wendde voor de productie van de kozijnen, in de wetenschap dat zij naast een goed geoutilleerd en modern machinepark ook over de vakmensen beschikken die op ambachtelijke wijze de scheve kozijnen realiseerden.

Ambachtelijke kozijnen
Naast scheef en ambachtelijk moest het ook een duurzaam huisje worden. De afwerking van de gevels zijn gemaakt van oude vlonderdelen uit 1956 welke afkomstig zijn van een voormalig stationsgebouw in Breda. Tevens heeft Staats zich als uitgangspunt gesteld het huisje dermate te isoleren en luchtdicht te bouwen dat het zonder te stoken of te koelen een aangename binnentemperatuur houdt, zowel in de zomer als in de winter. Ook zorgen de schuine gevels dat in de zomer de zon minder goed de woning in komt en in de winter juist wel doordat de zon dan lager staat.

Meervleermuizen.
De woning staat in een natuurgebied waardoor de verbinding met de natuur zeer belangrijk is. De reeën, herten en zwijnen komen tot aan de woning en ook de vleermuizen zullen hun weg naar de woning weten te vinden. De gevels krijgen namelijk smalle ruimtes waarin de vleermuizen kunnen verblijven in de zomer. In de winter hebben ze een verblijf in de kelder onder de woning waarin ze kunnen overnachten. Gelukkig moet de woning recreatief worden verhuurd waardoor ook u een nacht kan doorbrengen in deze bijzonder woning.